Jak zrobić domowe masło orzechowe czy mleko migdałowe? Jakie warzywa będą najsmaczniejsze o jakiej porze roku? Mam dość mięsa, chcę spróbować czegoś nowego! Gdzie znajdę dobre wegańskie przepisy? Jeżeli towarzyszą Wam takie i inne pytania i myśli, sięgnijcie po książkę My New Roots autorstwa Sarah Britton, a wszystkie wątpliwości zostaną w mig rozwiane!
Pamiętam jak dziś dzień, w którym podjęłam decyzję o byciu wegetarianką. To było jeszcze w szkole średniej 8 lat temu. Mama zakładała się z tatą ile wytrzymam bez jedzenia mięsa. Tata zaśmiewał się ze mnie, że co ja będę teraz jadła, jakby mięso było jedyną rzeczą na świecie, którą da się zjeść 🙂 Początki były trudne, bo musiałam zacząć gotować sobie sama, czego wcześniej nie robiłam. Książki kucharskie z przepisami wegetariańskimi praktycznie nie istniały w Polsce. Najpierw eksperymentowałam sama, sporo pomagała mi także mama, która kiedy tylko mogła serwowała mi w osobnym garnku wersję wegetariańską maminego „dania dnia”.
Kiedy poszłam na studia byłam zdana tylko na siebie, dlatego, żeby nie jeść ciągle tego samego zaczęłam śledzić różne ciekawe blogi w sieci i tak trafiłam między innymi na blog Sarah Brittton „My new Roots”. Bardzo polubiłam jej styl i dania, które można było zrobić szybko, były zdrowe, a przede wszystkim smaczne, dlatego jak tylko dowiedziałam się, że w Polsce zostanie wydana jej książka nakładem wydawnictwa Marginesy bardzo się ucieszyłam i z niecierpliwością jej wyczekiwałam.
Gdy tylko zobaczyłam tę książkę to się zakochałam! Jest piękna, cudowna i bardzo inspirująca! Przepisy są dla osób o różnym poziomie zaawansowania i ceniących różne smaki. Jeżeli dopiero chcecie zacząć swoją przygodę z wegetarianizmem czy weganizmem to nie bójcie się, że coś pójdzie nie tak. Sarah jest dietetyczką i pokazuje jak zrobić zdrowy, pełnowartościowy posiłek pozbawiony mięsa i ryb wykorzystując warzywa, owoce, świeże zioła, ziarna, czy strączki. Możecie być pewni, że gotując z Sarah będziecie pod dobrą opieką.
Na duży plus zasługuje podział przepisów zgodnie z porami roku – wiadomo, że pomidory zimą nie smakują dobrze, są za to inne sezonowe składniki, które zachwycą zimą i właśnie ta umiejętność wykorzystywania i doceniania sezonowych składników sprawia, że te dania są tak pyszne.
Uznania również wymagają fotografie proponowanych dań – to już nie jest zwykłe gotowanie, ale prawdziwa sztuka ciesząca wszystkie zmysły. Problematyczne może być jedynie znalezienie niektórych składników, ale nie niemożliwe. Sklepy ze zdrową żywnością są teraz w niemal każdym centrum handlowym, a jeżeli jesteśmy wygodniejsi, to wszystko możemy dziś kupić online. Wiele z tych składników można także zastąpić czymś innym.
„My New Roots” autorstwa Sarah Britton to prawdziwa uczta zmysłów. Zdrowe śniadania, obiady, a nawet desery i ciasta, które zachwycą nawet mięsożerców! Książkę polecam zarówno osobom, które chcą odżywiać się zdrowo, a także tym, którzy chcą przejść na dietę wegetariańską lub wegańską, a nie wiedzą jak zacząć. Ci, którzy z kolei świat wege znają już dobrze będą zachwyceni nowymi pomysłami i inspiracjami.
Wkrótce Święta, więc jeżeli szukacie pięknej książki kucharskiej ze zdrowymi potrawami, to z całą pewnością mogę Wam polecić „My New Roots”, a obdarowana osoba będzie oczarowana książką tak jak ja.