Oprócz czytania mam także inne pasje, wśród których znajduje się muzyka i gotowanie. Prowadzę nawet bloga kulinarnego Uduś.pl, do którego odwiedzin serdecznie was zapraszam. Dlatego książki kucharskie są takim moim małym zboczeniem. Łączą 2 moje pasje: gotowanie i książki 🙂
Uwielbiam takie piękne wydane, z apetycznymi przepisami, opatrzone ładnymi fotografiami. Jedną z najnowszych wydań tego typu jest najnowsza książka małżeństwa: Karoliny i Macieja Szaciłło pt. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem. Zdrowe i szybkie dania do pracy. Para już od dawna propaguje zdrowe odżywianie i jest to ich 6. publikacja książkowa.
No dobrze, co zatem znajdziemy w środku tej wyjątkowej książki? Same pyszności, a w dodatku zdrowe i pożywne dania do przygotowania w krótkim czasie, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Ile pieniędzy wydajemy w pracy na gotowe dania, które praktycznie nie mają żadnych wartości odżywczych, a jedynie puste kalorie i niezdrowe tłuszcze, które tylko nas zapychają, a nie odżywiają? Z książką Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem będziesz w stanie przygotować sobie prosty, ale pożywny i zdrowy posiłek, który bez problemu spakujesz w lunchboxa i który wzbudzi zazdrość i podziw kolegów i koleżanek z pracy 🙂
Ogromną zaletą książki jest czytelny i przejrzysty układ. Potrawy są przypisane do różnych kuchni świata, a nawet podzielone wg pór roku! W końcu organizm zimą potrzebuje innych składników niż latem, a wiele składników dostępnym latem nie dostaniemy w sklepie zimą. Naprawdę ogromny plus za taki podział! Kolejnym plusem jest informacja o czasie przygotowania oraz informacja, czy potrawę trzeba przygotować dzień wcześniej.
W książce znajdziemy przepisy kulinarne na śniadania, lunche, obiady czy desery z całego świata, które nie tylko nas nasycą, ale i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. Książka zawiera praktyczne porady zarówno odnoszące się do sposobu przygotowania dania, jak i bardzo cenne porady dietetyczne, dla osób, które pragną zmienić swoją kuchnię na zdrowszą.
Niemal każdy przepis opatrzony jest pięknymi fotografiami, co sprawia, że opisywane dania wyglądają bardzo apetycznie i aż chce się je przyrządzić w domu. Jestem zdecydowaną zwolenniczką lekkiej kuchni niż tłustych mięs i zagęszczanych sosów, dlatego przepisy z książki z pewnością wykorzystam nie raz.
Wydawnictwo: Zwierciadło | Liczba stron: 240| Data wydania: 30 marca 2016